Cancel Preloader
Nyitvatartás: H-P: 08 - 17
 Mit érdemes tudni a lakóautókról

Mit érdemes tudni a lakóautókról

Mit érdemes tudni a lakóautókról?

 

A lakóautó jelentése szerint tartalmaz egy hálószobát, konyhát, fürdőszobát/mellékhelységet, teljes felszereltséget és kényelmet biztosítva a benne utazó embereknek. Annyiban különbözik a lakókocsitól, hogy önálló motor hajtja, nem pótkocsiként csatlakozik, illetve a fent említett teljes kényelmet nyújtja, míg a lakókocsi jellemzően a kempingezés lehetőségét kínálja. Az egységes elnevezés az RV (recreational vehicle), és egy önálló életstílust jelent.
Az első motoros lakóautót 1910-ben építették Kanadában és 6,1 méter hosszúságú volt.

A Pierce-Arrow Motor Company mutatta be Touring Landau model néven a Madison Square Garden Autókiállításon. 1920-tól az USA-ban is megkezdődött az első modellek gyártása. Befogadó képességük változó volt. A 2 személyes verziótól egészen az akár 8 személy befogadására alkalmas megépítésig terjedt a választék. Nagyjából erre az időszakra tehető az első lakóautó klubok megalakulása is. Szélesebb elterjedtségüket azonban az 1950-as évekre érték el, amikor is – felfedezve a benne rejlő üzleti lehetőségeket – a legtöbb amerikai gyártó jelentkezett a piacon egy-egy modellel. A korai időkben a nagyobb nevek közé tartozott a Dormobile , Paralanian és Westfalia.

Napjainkban Európában is egyre többen alkalmazzák, kihasználva az általa nyújtott kényelmi lehetőségeket és szabadságot. Európában a Ford és a Fiat gyártja a legtöbb lakóautó alvázt, amelyre aztán rákerülnek a gyártók egyedi felépítményei. 

A mi „kis lakóautónk” egy 2004-es gyártású Catalina Coachmen típus, a Ford által gyártott alvázzal. Hosszúsága 35 láb, azaz kb. 11 méter, tehát egy teljes család kényelmét tudja biztosítani. Ehhez közreműködik egy 6800 cm3 V10 benzines szívómotor, 360 LE teljesítménnyel. Érdekessége, hogy a hálószoba tartalmaz egy jó széles franciaágyat. A helység mérete 8m2-rel megnövelhető, még tágasabb teret nyújtva ezzel a benne pihenőknek. 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük